IDL-DONNAJAZZY3D

Jazzy and Donna: Kookboek Challenge

Hand opsteken als je de film Julie and Julia hebt gezien! Voor degene die ‘m niet hebben gezien volgt er nu een (hele) korte samenvatting. Wel je hand opgestoken? Goedzo, dan mag je meteen verder klikken.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat gaat over Julie die de uitdaging aangaat om in een jaar tijd álle recepten uit het beroemde kookboek Mastering the art of French cooking van Julia Child te maken. Om iedereen op de hoogte te houden hoe dat haar afgaat, start ze een blog die razend populair wordt. Weet je niet wie Julia Child is? Geeft niks (nouja, een beetje). Julia Child was, laten we zeggen, de Jamie Oliver, Nigella Lawson of Rudolph van Veen uit de jaren ’60. En dat zag er zo uit:

Toen ik met mijn nieuwe site bezig was, ging ik natuurlijk op zoek naar nog meer lekkere recepten om hier te kunnen delen. Ik besefte me dat ik aardig wat kookboeken in huis heb liggen, maar eigenlijk bijna nergens meer dan 4 gerechten uit heb gemaakt. Zonde! Mijn gedachten sprongen naar de film en toen had ik me daar toch ineens een fantastisch idee! Als ik nou eens het voorbeeld van Julie opvolg en een kookboek ‘uit ga koken’ en daar over ga bloggen?

Ik vertelde mijn idee aan wat vriendinnen en meteen werd de ene kookboektitel na de andere me doorgestuurd. Uiteindelijk had ik er een paar op m’n lijstje staan: die van Gizzi Erskine, Rachel Khoo, Nigella Lawson en Donna Hay. Voor ik het wist stond ik in de boekenwinkel, waar ik die van Gizzi en Rachel doorbladerde, maar het toch nét niet waren. Er stonden lang niet bij alle gerechten foto’s en laat ik daar nou net een sucker voor zijn. Aangezien ik al een ander boek van Nigella Lawson thuis heb liggen en van Donna Hay zoveel goede reviews op internet vond, had ik het boek besteld voor ik er erg in had. Natúúrlijk had ik ook een kookboek kunnen nemen die ik al thuis heb liggen, maar laten we eerlijk zijn: nieuw is toch veel leuker?

IDL-DONNAJAZZY5

Goed, ik ging dus voor het prachtige boek van Donna Hay: Nieuwe Klassiekers. Vol met waanzinnig mooie foto’s. Tijdens de eerste bladersessie kon ik niet stoppen met zeggen hoe lekker alles eruit ziet en hoe graag ik het zou willen maken. Ik moet eerlijk zeggen: vooral uit het hoofdstuk pasta en zoet (dat zo’n 1/3 van het ruim 3kg wegende boek in beslag neemt) kan ik bijna niet kiezen waar te beginnen.

Tijdens het bladeren kom ik er wel al snel achter dat het bijna niet te doen is om echt álles te maken. Vooral de vleesgerechten zijn vaak hele grote stukken vlees. Hele kippen, kilo’s rosbief, een hoofdstuk vol met lamsvlees.. Allemaal heel lekker, maar niet iets wat je dagelijks op tafel zet als je met z’n tweetjes woont.

IDL-DONNAJAZZY6

Mijn doel is daarom om zéker 100 gerechten uit het boek te maken. Ik denk dat dat realistischer is dan meteen te zeggen dat ik alles ga maken. Als ik eters krijg, zal ik voor de grotere gerechten gaan en zo kan ik dat goed afwisselen door af en toe een simpeler (bij)gerecht op een normale dag te maken. Ik zal koekjes bakken, chocolade- en hartige soufflés maken, visjes grillen.. Noem het maar op. Ik heb er vooral heel veel zin in en ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor ik de 100 gerechten heb bereikt. En vooral: of ik na die 100 toch nog door wil gaan om het boek écht uit te gaan koken. Want dat blijft stiekem wel het streven.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

One comment on “Jazzy and Donna: Kookboek Challenge

  1. Maar voor de grotere gerechten kun je ons toch telkens vragen? Bij ons gaan er wel wat kippen , rosbiefs en lamsboutjes doorheen hoor. Kan ik anders af en toe niet helpen met ook wat te koken of lijkt je dan niet meer op Julia? De grote gerechten? Of jij bij ons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *